Energieverbruik
Hoeveel verbruikt uw airco?
Energieverbruik Airco
Nog altijd worden airco’s gezien als ware stroomslurpers. Hoewel een airco inderdaad aardig wat stroom kan verbruiken, is dit toch één van de misverstanden over moderne airco’s. Split-units anno nu, zeker die van de gerenommeerde merken airconditioners gaan heel efficiënt om met stroom. Door de warmtepomp profiteer je bovendien van goedkopere verwarming in het voor- en naseizoen. Grotere verbruikers zijn de mobiele airco’s, hoewel ook daarvan de nieuwste modellen stukken energiezuiniger zijn dan die van een paar jaar geleden.
Als je een aantal handigheidjes is acht neemt, hoeft een airco je helemaal geen handen vol geld aan stroom te kosten. Een aantal tips om het energieverbruik van je airco in toom te houden.
Let al bij aanschaf van je airco op het energieverbruik
Heeft de airco van jouw keuze een energielabel A? Beschikt hij over invertertechnologie ? En, zeker ook niet onbelangrijk: wat is het stroomverbruik van de airco wanneer hij uit staat (de zogenoemde stand-by-functie).
Zorg voor zo min mogelijk invallende zon
Scherm de te koelen ruimte af voor de zon, door gordijnen dicht te doen of de zonwering te laten zakken.
Maak gebruik van koele buitenlucht
Wanneer het kan koel je de ruimte met frisse buitenlucht. Bijvoorbeeld ‘s nachts of ‘s morgens vroeg.
Zet de airco op tijd aan
Als je de airco pas aanzet wanneer het te heet wordt in de ruimte, ben je eigenlijk te laat. De airco hoeft minder hard te werken en je bespaart energie als je hem al aan hebt staan voordat de hitte huis of kantoor is doorgedrongen.
Let op het stand-byverbruik
Alle apparaten die ‘uit’ staan, maar via een afstandsbediening aan kunnen worden gezet, hebben een zeker verbruik. Zo ook airconditioning. Om dus antwoord te geven op een veel gestelde vraag: ja, airconditioning kost stroom wanneer die uit staat. Dit dit nodig om de infraroodsensor uit te lezen, maar bij sommige airco’s ook om de koelvloeistof in goede conditie te houden. Er is flink wat variatie in het stand-byverbruik, dus hier zou je bij aanschaf al op moeten letten. Toch kun je ook zelf wat doen aan het verbruik in stand-by. Door bijvoorbeeld de stekker uit het apparaat te trekken in de periode dat je de airco niet gebruikt (in het voor- en naseizoen bijvoorbeeld of in de winter, als je je airco niet gebruikt om te verwarmen). Ook als je voor een langere periode weg van huis bent, loont het om de stekker uit het apparaat te halen. Controleer vooraf wel in de handleiding of jouw airconditioning ook voor langere tijd zonder stroom kan.
Ga bewust om met andere apparatuur
Vrijwel alle apparatuur geeft warmte af. Berucht zijn computers, printers en kopieerapparaten. Heb je een apparaat niet direct nodig? Zet het dan uit. Dat bespaart direct energiekosten, maar ook indirect doordat de airco minder hard hoeft te werken. Installeer waar mogelijk energiezuinige lampen, zoals led-verlichting. Deze geven minder warmte af én verbruiken minder energie. Zo telt de besparing dubbel.
Zorg dat je airco schoon en goed onderhouden blijft
Een schoon en goed werkend apparaat gaat het meest efficiënt met energie om. Reinig dus regelmatig de filters en laat eens in de zoveel tijd een gecertificeerd monteur je airco onderhouden. Bijvoorbeeld op het moment dat je ook je cv-ketel laat checken. Vooral bij intensief gebruik is regelmatig onderhoud belangrijk. Bij airco’s die particulier worden gebruikt is het echt niet nodig om jaarlijks een monteur te laten komen (dat kost je meer dan energiebesparing je op kan leveren).
Van invloed op het stroomgebruik van de airco zijn uiteraard de energieprestatie van het apparaat, de inhoud van de ruimte en de frequentie van het gebruik.
Energieverbruik vaste airco en mobiele airco
In het algemeen geldt wel dat een mobiele airco veel meer stroom gebruikt dan een vaste airco. Bij 500 uur gebruik van een split-unit airconditioning moet je rekenen op zo’n 100 euro aan stroomverbruik. Voor hetzelfde aantal uur stroomgebruik van een mobiele airco-unit ben je dan ongeveer 400 euro kwijt.